Mijn hond heeft diarree of moet overgeven na overstappen op nieuw hondenvoer

9 september 2021,

Bij het overstappen naar een nieuwe hondenbrok kan de ontlasting van je viervoeter soms wat veranderen: hij kan last krijgen van diarree, poept wat meer of spuugt misschien zelfs een klein beetje. 

Veel baasjes stappen dan snel weer over, want ‘het ligt misschien aan de nieuwe voeding’. Maar wist je dat het in veel gevallen helemaal niet nodig is om weer te wisselen? Het is een kwestie van wennen.

Belangrijk: het is vaak een kwestie van wennen, geef jouw hond hier de tijd voor!

Hoeveel Hayes Brothers brokken moet ik voeren?

Je kunt jezelf afvragen, wat maakt de juiste hoeveelheid voer voor mijn hond eigenlijk uit? Nou... heel veel!

Wij adviseren altijd om goed te kijken naar hoeveel brokken je jouw hond geeft. Dit maakt niet uit of je de brokken al jarenlang geeft of dat het nieuw voer is. Het makkelijkst is om het af te wegen op een keukenweegschaal, dan weet je namelijk precies wat je geeft. De aanbevolen hoeveelheid voor jouw hond staat op onze Hayes Brothers zak, dit is een richtlijn om je te helpen en het is verstandig om dit als uitgangspunt aan te houden. 

Belangrijk: onze geperste brokken zijn veel geconcentreerder dan een krokante brok, hierdoor zijn de porties die je geeft kleiner!

Help mijn hond heeft diarree door nieuw voer

Het is echt niet gek als de ontlasting van jouw hond de eerste dagen na het overstappen wat afwijkt. Belangrijker is om te kijken of je hond nog goed alert is, goed drinkt en goed eet. Merk je dat de ontlasting langer dan een aantal dagen anders is dan je gewend bent? Neem dan even contact met ons op, dan geven we je graag advies.

Veel hondeneigenaren zijn geneigd om dezelfde hoeveelheid van het nieuwe voer te geven dan als voorheen, of dezelfde maatbeker te gebruiken. Soms is dat prima, maar vooral als je overstapt van een krokante brok naar geperste hondenbrokken geef je al snel veel te veel of juist te weinig. Geperste hondenbrokken zijn heel fijn samengeperst, hierdoor hebben ze minder volume dan een krokante brok. Dit betekent dat je minder geperste brokken hoeft te voeren aan je viervoeter dan de krokante brokken. 

Belangrijk: wanneer je overstapt kan het zijn dat je hond tijdelijk wat dunnere ontlasting heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • De darmen van de hond moeten wennen aan het nieuwe voer;
  • Je voert teveel waardoor de darmen van je hond van slag raken;
  • Een virus of wormen bij de hond;
  • Snacks of tussendoortjes;

Geef niet dezelfde hoeveelheid van de nieuwe hondenbrok aan jouw hond! Weeg het goed af.

Help mijn hond moet overgeven door nieuw voer

Moet jouw hond na het eten van het nieuwe hondenvoer overgeven? Dan is het belangrijk om de voedingshoeveelheid te controleren, geef jij te veel of te weinig van de geperste brokken? Dan kan dit al snel resulteren in een misselijke hond. 

Het is enorm belangrijk, vooral bij geperste hondenbrokken, om de juiste hoeveelheid voer te geven. Weeg het daarom goed af op een keukenweegschaal, vermijd het gebruik van maatbekers van een ander merk of “op het oog” voeren.

Belangrijk: weeg de hoeveelheid af op een keukenschaal.

Over de jaren heen hebben wij enorm veel baasjes gesproken én geholpen bij het overstappen op nieuw hondenvoer. Waar kunnen jij en je hond tegenaan lopen?

Overstappen op Hayes Brothers