Katten met een gevoelige maag

19 september 2023, door Jamie

Veel katteneigenaren hebben een kat met een gevoelige maag. Wat voor voeding geef je dan en hoe stap je over op specifiek voer? In deze blog delen we waardevolle tips om je kat op de juiste manier te voeden en waar je op moet letten om verdere problemen te voorkomen.

De symptomen van een kat met een gevoelige maag:

 • Katten met een gevoelige maag braken vaker dan normaal. Het braaksel kan variëren van voedselresten tot schuimachtig slijm
 • Vaker last van dunne ontlasting, soms met bloed of slijm
 • Herhaaldelijk braken en diarree kunnen leiden tot gewichtsverlies
 • Weinig eetlust
 • Gasvorming
 • Rusteloosheid of ongemakkelijk gedrag
 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Vachtproblemen

Aanpassingen in de voeding

De keuze van de juiste voeding is voor elke kat belangrijk, maar zeker voor de kat met een gevoelige maag. Dit specifieke voer bevat ingrediënten die licht verteerbaar zijn en waarvan de kans klein is dat ze klachten veroorzaken. Deze voeding bevordert een gezonde spijsvertering en helpt bij het handhaven van een glanzende vacht en een stralende huid. Bovendien kan het de energie van je kat verhogen en haar immuunsysteem versterken, zodat ze meer weerstand heeft tegen ziekten en allergieën.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Overstappen op nieuw voer
Wees extra voorzichtig als je overstapt naar nieuw voer. Bouw de hoeveelheid van het nieuwe voer langzaam op en neem de tijd, anders kunnen ze alsnog last krijgen van hun maag. Begin met een klein beetje van het nieuwe voer en voeg elke week een beetje meer toe. 

Dagelijkse hoeveelheid
Het is misschien verleidelijk om je kat te verwennen met een beetje meer voer of extra tussendoortjes, maar voorkom overgewicht. Extra druk op gewrichten en organen veroorzaken meer gezondheidsproblemen bij een gevoelige kat.

Voldoende water drinken
Katten drinken meestal niet zoveel. Uitdroging kunnen de problemen verergeren. Zet een paar waterbakken op verschillende plekken in huis om je kat aan te moedigen meer te drinken.

Help je kat met deze tips

De gezondheid van een kat met een gevoelige maag vraagt extra aandacht. Observeer je kat met deze 10 tips:

 1. Voedselreacties - Houd een eetdagboek bij voor je kat eet en merk eventuele voedselreacties op zoals braken, diarree, winderigheid of een verminderde eetlust. Zo kun je achterhalen welk voedsel problemen veroorzaakt.
 2. Gewichtscontrole - Controleer regelmatig het gewicht van je kat. Opeens aankomen of afvallen kan een teken zijn.
 3. Ontlastingcheck - Misschien niet de fijnste tip, maar bekijk de ontlasting op afwijkingen en let op je kat of ze last heeft van constipatie. Dit kan wijzen op maag-darmproblemen.
 4. Vachtprobleem - Een gezonde kat heeft meestal een glanzende vacht, niet dof of droog.
 5. Observeer gedrag - Let op veranderingen in het gedrag van je kat zoals lethargie, overmatige slaperigheid, agressie of teruggetrokkenheid.
 6. Dierenartsconsultaties - Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts. Deze bezoeken kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van aandoeningen.
 7. Bloed- en urineonderzoek - Overweeg regelmatige onderzoeken, vooral als ze al gezondheidsproblemen hebben gehad.
 8. Dieet - Verminder de symptomen met een voedingsadvies op maat van een dierenarts.
 9. Hydratatie - Doordat ze gehydrateerd blijven, kunnen bijvoorbeeld urineweginfecties voorkomen worden. Het immuunsysteem is tenslotte kwetsbaar. Houd de waterbak schoon en vers.
 10. Luister naar je kat - Net zoals moeders aan het gehuil van hun baby horen dat iets niet klopt, kun jij dit misschien horen aan het gemiauw. 

Probeer Sensitive kattenbrokken

Elke kat is uniek. Als je kat specifieke maagproblemen heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts. Heb je vragen over de brokken van Hayes Brothers? Onze klantenservice zit klaar, dus stel gerust al je vragen.

Geschreven door: Jamie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 130 4936. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je viervoeter in onze nieuwsbrief.