Help je kat uit de winterblues

16 november 2023, door Jamie

De winter is in aantocht en voor veel mensen betekent dat een periode van minder energie, minder zin in dingen doen en misschien zelfs een beetje somberheid. Maar wist je dat ook katten winterblues kunnen krijgen?

Wat is winterblues bij katten?

Winterblues is een vorm van depressie die wordt veroorzaakt door korte dagen en minder daglicht in de winter. Als katten geen daglicht krijgen, kunnen ze zich lusteloos, apathisch en zelfs agressief gaan gedragen.

Symptomen van winterblues bij katten

Katten kunnen verschillende symptomen vertonen die wijzen op winterblues. Dit zijn de meest voorkomende signalen:

  • Minder speelsheid
  • Minder eetlust
  • Meer slapen
  • Agressief gedrag
  • Huilen of miauwen
  • Verlies van vachtkwaliteit

Hoe kun je jouw kat helpen?

Gelukkig is dit dipje van voorbijgaande aard. Je kunt je spinnende viervoeter een handje helpen:

Speel met je kat
Katten houden van jagen. Geef speeltjes die ze kunnen achtervolgen en vangen zoals muizen of ballen. Of leer je kat een trucje. Lees onze blog ‘Tips voor een training met je kat’.

Indoor speeltuin
Voorkom verveling en maak een plek met bijvoorbeeld krabpalen, klimmeubels, tunnels, een looprad en verstopplekjes. Klimmen, rennen en verstoppen is een echt speelparadijs. Misschien nóg leuker met een extra maatje erbij?

Portie voer
Katten zijn minder actief in de winter. Let dus goed op de hoeveelheid voedsel en wat je voor eten geeft om gewichtstoename te voorkomen. Gezonde voeding, rijk aan eiwitten helpt het energielevel van je kat en overweeg gezonde traktaties met vetten die goed zijn voor de vachtconditie. 

Licht
Zonnig plekje in huis? Leg een mandje daar neer en laat meer daglicht binnen door bijvoorbeeld gordijnen niet te sluiten. Er zijn ook speciale lampen die daglicht simuleren. Maar als je kat graag naar buiten wil, lekker doen. Ook als het koud is.

Knuffels
Net als bij mensen komen gelukshormonen vrij als je knuffelt. Dus geef een beetje extra aandacht en kom samen knuffelend en spinnend de winter door.

Als je de symptomen van een winterdip bij je kat niet verdwijnen, is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts.

Geschreven door: Jamie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 130 4936. We helpen je graag verder.