Ga naar de hoofdinhoud

Signalen van een zieke viervoeter

9 oktober 2023, door Jamie

In het wild willen dieren geen zwakte tonen, want dat maakt ze kwetsbaar. Daarom zijn ze zo ontzettend goed in het verbergen van bijvoorbeeld pijn. Toch zijn er signalen waaruit je kunt opmerken dat jouw huisdier niet lekker in z’n vel zit. Het herkennen van deze lichaamstaal helpt je viervoeter en jou om gezondheidsproblemen op te sporen, voordat ze verergeren.

Hond vs kat

Over het algemeen zijn de signalen van honden en katten vergelijkbaar. Er zijn wel verschillen in gedrag als ze pijn hebben:

  • Katten kunnen ongemakken meer verbergen dan honden. Honden piepen en janken als ze pijn hebben. Katten kunnen niet meer doen dan miauwen en spinnen of stil zijn.
  • Honden deinzen terug of trekken hun lichaam in als je ze wil aanraken op de zere plek. Katten kunnen zich juist aanspannen als ze zich niet eerst verstoppen.
  • Katten kunnen agressief of hyperactief worden van pijn, terwijl honden zich terugtrekken en minder actief zijn.

Pijnsignalen kunnen zijn:

  • Moeilijk opstaan vanuit een liggende positie en wankelen
  • Overmatig likken of bijten van een bepaalde plek tot de plek kaal en rood wordt
  • Snel ademhalen of hijgen
 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je viervoeter in onze nieuwsbrief.

 


Fysieke uitingen

Als je viervoeter plotseling veel gewicht verliest of aankomt, is dat zeker iets om alert op te zijn in combinatie met het eetgedrag. Er zijn ook symptomen die minder voor de hand liggen zoals hoesten, niezen, huid- en vachtproblemen. Let daarbij vooral op kleine knobbeltjes en bultjes.

Gedragsverandering

Agressie, angstig of teruggetrokken als jouw viervoeter altijd vrolijk en aanhankelijk was, mag zeker niet genegeerd worden.

Minder energie en veel slapen

De medische term is lethargie en verwijst naar een staat van extreme vermoeidheid, sloomheid en gebrek aan energie. Bij viervoeters wordt direct de link gelegd naar een gezondheidsprobleem.

Aarzel niet en onderneem actie

Iedere viervoeter heeft zijn eigen unieke manier van communicatie, maar deze signalen zijn vaak vergelijkbaar, afhankelijk van de situatie en de gezondheidstoestand van je huisdier. Door alert te zijn op deze signalen, kun je problemen in een vroeg stadium herkennen en stappen ondernemen. Het is raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts. In bepaalde gevallen kan een snelle reactie het verschil maken tussen herstel en verslechtering van de aandoening.

Geschreven door: Jamie

Heb je een vraag over dit onderwerp of over één van onze andere blogs? Stuur ons dan een mail of bel 085 130 4936. We helpen je graag verder.

 

 MELD JE AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF 

Ontvang smakelijke aanbiedingen, tips en info voor je viervoeter in onze nieuwsbrief.